Escul-turisme a Dénia




Antonio Montón Corts
(Antonio Cortis)

Dénia – 1891 Valencia - 1952



A la mitat del carrer Pare Pere podem trobar la Plaça del Tenor Cortis i en el centre hi ha el bust dedicat a aquest.
Fill d'un sabater artesà emigrant d'Algèria, va naixer en un vaixell i va ser empadronat a Dénia. El vapor en el qual la seva mare, Vicenta, i el seu germà, Baptista, viatjaven de retorn d'Alger, on havia mort el pare. Comta Reig que es va deslligar una tempesta i va naixer Tonet. I fantaseja amb que la seva mare, en sentir-plorar, va pensar que aquest plor era tan bell com les estels que refulgien després de la tempesta.
Fill d'un sabater artesà emigrant d'Algèria. Des de petit va cantar en cors. Va començar cantant papers secundaris en el liceu de Barcelona i el Real de Madrid. El 1916 es va casar amb la catalana Carme Arnau.
El 1918 va cantar Carmen al Real. En 1919 va tornar al regi coliseu. El mateix any va viatjar a Itàlia. Va ser transcendental la seva signatura en 1924 del contracte amb La Civic Opera de Chicago, a la qual permaneix lligat fins a 1932.
Mai va cantar al Metropolitan Opera de Nueva York però va ser estrella a San Francisco (1925-1926), La Scala (1930-1931) i Covent Garden (1931) i també a Los Angeles, Baltimore, Boston, Washington, Pittsburgh, Santiago de Chile, Verona, Turín, Montecarlo i Bari.
La Gran Depressió, la Guerra Civil Espanyola i la Segona Guerra Mundial van ser factors que, units a una salut precària, li van impedir desenvolupar una carrera encara més gran. Les seves últimes actuacions van ser a Zaragoza.

Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotos antiguas de Denia

El ama de casa y sus múltiples funciones