Etimología de la xara

Al mot "Xara" se li c sovint tres significats:
-Xara, com provinet de paraula arab.
-Xara, nom de planta,i
-Xara, com garriga
Anem a esbrinar aquestos tres significats per aplegar al vertader.
a) Elsignificat no pot vindre de  la paraula árab xara. Després de consultar distints diccionaris i enciclopèdies. tant en llengua Catalana com en castellana tots sense excepció coincideixen en afirmar que "Xara" significa  "llei civil musulmana  en oposiciö a la religiosa".
I a La Xara no existeixen  restes, ni arqueològiques ni documentals, àrabs Es més, fou fundada pels entorns del 1.800.
b)  L'assimilasió  existent entre el nom del nostre poble al mot castellá "Jara", que és una planta de la familia de les  "Cistàcees", típica del Mediterrani, es deguda a la "forçosa" castellanitzaciò de La Xara. convertida en La Jara.
Aquesta planta en  valencia es diu estepa, i no xara. segons el botanic Cavanilles, en el seu llibre "Observaciones sobre el reino de Valencia (1797)" i tanmateix els habitans del poble desconeixen la planta estepa.
c) Aquesta teoria, segons les nostres investigacions, és la verdadera. En el diccionari català, Valencia balear "xara" significa "garriga. bosc d· arbust o  mates" La garriga es un tipus de vegetació  amb un  terreny sec i àrid  i  en el que es donen. principalmente. les següents plantes. estepes.··frijoles. coscolls. roemmers´. i així era. segons ens conten els vells encara s"intuï fa 15 anys   La zona-on  s'instal·la  el poble.Encara hi ha avui una partida prou  verge .fitant  amb La Xara anomenada  La  Xareta. on es compleix la definición botánica de "xara". -

Comentarios

Entradas populares de este blog

Fotos antiguas de Denia

El ama de casa y sus múltiples funciones